ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Łopatka po czesku:)
Smaczne mięsko, bez dużego nakładu pracy, czyli to co ja w kuchni lubię najbardziej;)
Składniki:
0,80 dkg łopatki (lub innej wieprzowiny)
Łyżka soku z cytryny
Pół szklanki bulionu
Łyżka smalcu (ważne!)
Pół główki czerwonej kapusty
1,5- 2 szt winnego jabłka ( dałam szarą renetę)
Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
Cukier, sól, pieprz
Umyte i osuszone mięso wygniatamy ręką i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem (czarny lub ziołowy wg. uznania), zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.
Rumienimy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu i przekładamy do rondla, wlewamy bulion i przykrywając wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Umytą kapustę sparzamy wrzątkiem i szatkujemy. Łopatkę obkładamy kapustą, przykrywamy i pieczemy następne 15 minut. Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso posypujemy jabłkami i zalewamy winem wymieszanym z cukrem (1 łyżeczka lub więcej do smaku). Przykrywamy i pieczemy 10 minut. Następne 20 minut bez przykrycia do zredukowania wina. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami:)
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/09/opatka-po-czesku-miesko-bez-duzego.html