ßßß
Składniki:0,80 dkg łopatki (lub innej wieprzowiny)Łyżka soku z cytrynyPół szklanki bulionuŁyżka smalcu (ważne!)Pół główki czerwonej kapusty1,5- 2 szt winnego jabłka ( dałam szarą renetę)Pół szklanki czerwonego wytrawnego winaCukier, sól, pieprzUmyte i osuszone mięso wygniatamy ręką i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem (czarny lub ziołowy wg. uznania), zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.Rumienimy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu i przekładamy do rondla, wlewamy bulion i przykrywając wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Umytą kapustę sparzamy wrzątkiem i szatkujemy. Łopatkę obkładamy kapustą, przykrywamy i pieczemy następne 15 minut. Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso posypujemy jabłkami i zalewamy winem wymieszanym z cukrem (1 łyżeczka lub więcej do smaku). Przykrywamy i pieczemy 10 minut. Następne 20 minut bez przykrycia do zredukowania wina. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami:)