Wykonanie
Łopatka po czesku:)Smaczne
mięsko, bez dużego nakładu pracy, czyli to co ja w kuchni lubię najbardziej;)

Składniki:0,80 dkg
łopatki (lub innej
wieprzowiny)Łyżka
soku z cytrynyPół szklanki
bulionuŁyżka
smalcu (ważne!)Pół główki
czerwonej kapusty1,5- 2 szt
winnego jabłka ( dałam szarą renetę)Pół szklanki czerwonego
wytrawnego winaCukier,
sól,
pieprzUmyte i osuszone
mięso wygniatamy ręką i skrapiamy
sokiem z cytryny, nacieramy
solą i
pieprzem (czarny lub
ziołowy wg. uznania), zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.Rumienimy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym
smalcu i przekładamy do rondla, wlewamy
bulion i przykrywając wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Umytą
kapustę sparzamy wrzątkiem i szatkujemy.
Łopatkę obkładamy
kapustą, przykrywamy i pieczemy następne 15 minut. Obrane
jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mięso posypujemy
jabłkami i zalewamy
winem wymieszanym z
cukrem (1 łyżeczka lub więcej do smaku). Przykrywamy i pieczemy 10 minut. Następne 20 minut bez przykrycia do zredukowania
wina. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami:)