Wykonanie
Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną
skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów
sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj e po nocy spędzonej w lodówce.

1 kg
twarogu w kostce1 szklanka
cukru5
jajek L100g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
aromatu pomarańczowego100g kandyzowanej
skórki pomarańczowej100g kandyzowanej
mieszanki owocowej1
czekolada mleczna3 łyżki
mleka1.
Twaróg mielimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z
cukrem. Po kolei wbijamy
jajka nadal miksując. Dodajemy
twaróg,
mąkę, aromat i
skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1 , 5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki.3. Na patelni rozpuszczamy
czekoladę wraz z
mlekiem. Polewamy nią sernik. Posypujemy kandyzowaną
mieszanką owocową.


