Wykonanie

Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą
bagietką i zapieka z warstwą
sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku
wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja
droga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego
wytrawnego wina, dzięki
czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca
bagietka z
czosnkowym masełkiem i rozpływającym się
serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek
szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:)SKŁADNIKI:750 ml
bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania)800 g
cebuli3 pełne łyżki
masła3 łyżki
oliwy z oliwek200 ml
białego wina wytrawnego150 g
szynki parmeńskiejDODATKOWO:
bagietka50 g
masła1 duży ząbek
czosnkusólstarty ser żółty (najlepiej o
ostrym smaku)WYKONANIE:
Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka.W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej
masło z
oliwą z oliwek, wrzuć na nie
cebulę i smaż przez około 30-40 minu t, aż będzie lekko brązowa . Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać
cebulę, aby się nie przypaliła.Po tym czasie dolej
wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby
wino odparowało.Na patelni zwilżonej
oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki
szynkę parmeńską i dodaj ją do zupy.Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C .
Masło wymieszaj z odrobioną
soli i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Posmaruj nim z obu stron kromeczki pokrojonej
bagietki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor.Przelej zupę do miseczek żaroodpornych, na wierzch połóż po kromce podsmażonej
bagietki i posyp obficie startym
żółtym serem. Zapiecz miseczki z zupą, aż do rozpuszczenia się
sera przez około 5-7 minut . Gotowe ostrożnie wyciągnij z piekarnika.Smacznego!

