Wykonanie
BotwinkaSkładniki :1 pęczek
botwinki4 łyżki
śmietany do zup4-5 dużych zmieniaków4 skrzydełka na
bulion1
włoszczyznaSól oraz
pieprzPrzygotowanie:W garnku gotujemy
bulion z naszych skrzydełek oraz
włoszczyzny. Doprawiamy
sola,
pieprzem oraz
Vegetą. Gdy
bulion gotowy wyławiamy wszystko.
Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do
bulionu gotujemy do czasu, aż
ziemniaki zrobią się miękkie (
młode ziemniaki około 30 min). Pęczek
botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki
śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy
sola i
pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego!