Wykonanie
Połączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz
czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :)Składniki:250 g
ciasteczek Petit Beurre150 g
masła2 łyżki
kakao1 kg
twarogu sernikowego250 gram
serka mascarpone4
jajka3/4 szklanki
cukru trzcinowego1
budyń waniliowypuszka - 400 g masy krówkowej150 g
solonych orzeszkówpolewa czekoladowa do ciasta
sólPrzygotowanie:Za pomocą blendera rozdrabniamy
ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki
kakao. Roztapiamy
masło i mieszamy z
ciasteczkami. Tortownicę (23 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy masą
ciasteczkową i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
4
żółtka ucieramy mikserem z 3/4 szklanki
cukru. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednej łyżce
twarogu sernikowego. Następnie dodajemy po łyżce
mascarpone. Nadal miksując wsypujemy do masy
budyń waniliowy oraz 2 łyżki masy krówkowej. Na koniec ubijamy pianę z
białek i łączymy ją z masą
serową delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie.
Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli
wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika.Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je
solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę
krówkową.Wierzch dekorujemy
czekoladową polewą do ciasta.Smacznego ! :)