ßßß
ideał.prostota.


przepis na 2 porcje200 gram muli ( małży)1 szalotkasól i chili do smaku1 łyżka masła1 szklanka wytrawnego białego wina


mus z kukurydzy2 garści ugotowanej kukurydzypół szklanki mleka kokosowegosól i kardamon mielony do smakuKukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz.
mus cukiniowo-bazyliowypół średniej wielkości cukiniakilka listków bazylii1 szklanka wytrawnego białego winasól i biały pieprz do smakucukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus.
dodatkowocukinia grillowana do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy.Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte są nie jadalne.
Smacznego :)