Wykonanie
Na zakończenie tajskiej akcji kulinarnej chciałabym przedstawić Wam fantastyczny przepis na smażonego
ananasa na ostro. Danie to idealnie sprawdzi się jako nietypowy deser, bo nieco pikantny, lub ciekawa przekąska na imprezę. Mnie to połączenie bardzo smakuje, ponieważ
słodycz ananasa przełamana jest delikatną ostrością papryczki i
imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam!

Składniki :1 dojrzały
ananas1
szalotka2 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chilikawałek świeżego
imbiru (około 2cm)2 łyżki jasnego
sosu sojowegosok z limonki (do smaku)
oliwa do smażenia

Przygotowanie :
Ananasa obrać i pokroić w kostkę, usuwając najpierw zdrewniały środek.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną
szalotkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut do czasu aż
cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić
czosnku. Dodać pokrojonego
ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce
imbir,
sos sojowy,
sok z limonki i drobno pokrojoną
papryczkę chili. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać natychmiast.

Smacznego !