Wykonanie
Mięsne wtorkiOd dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne
mięso. Tak się złożyło, że K. kupił
polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z nich zrobić;) Postanowiłam przygotować je z
jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam!

Składniki :polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm2
szalotki1ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę1 łyżka
octu jabłkowego3-4 małe kwaśne
jabłkacukier60ml cydru60ml
śmietanyszczypta
tymiankuoliwa i/lub
masło do smażenia

Przygotowanie :
Polędwiczki posolić i popieprzyć i odłożyć na bok.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć
cukrem. Na patelni roztopić
masło i przesmażyć na nim
jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić na drugą stronę i również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić.Na patelnię dolać
oliwy lub dołożyć
masła i usmażyć
polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną
szalotkę,
czosnek oraz
ocet jabłkowy. Wlać cydr i
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem oraz szczyptą
tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone
jabłka i podawać.Smacznego !