Wykonanie
Prosty przepis na
bananowe babeczki. Smaczne i wilgotne ciasto idealnie nadaje się jako słodki dodatek do
kawy i
herbaty. Z przepisu wychodzi około 15 - 17 babeczek.
Składniki:2
jajka150 gram
brązowego cukru125 gram
masła300 gram
bananów150 gram
pszennej mąki1 łyżeczka
sodyszczypta
soli1 łyżka
soku z cytrynyPolewatabliczka
białej czekolady1/4 szklanki kremówkiozdoby do posypaniaWykonanie:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy
cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy
mąkę,
sodę,
sól,
masło i
sok z cytryny. Na koniec dodajemy zgniecione widelcem
banany (ja rozgniotłam je dość mocno, aby uzyskać w miarę jednolitą masę) i mieszamy. Do foremek wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej (garnek z podzieloną na kawałki
czekoladą wkładamy do drugiego garnka z gorącą
wodą i cały czas gotujemy na małym gazie)). Dodajemy kremówkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Smarujemy ostygnięte babeczki i ozdabiamy. Smacznego :)Zapraszam do pozostawienia komentarza. Dziękuję