Proste i pyszne ciasto. Dzięki korzennym przyprawom wprowadza już w świąteczny nastrój.Składniki4 jajka250g cukru180g masła300g mąki pszennejŁyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika400g marchwiiTabliczka (100g) mlecznej czekoladyWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowąPrzygotowanieW małym rondelku rostop masło i odstaw, aby przestygło.Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czekoladę posiekaj na małe kawałki.Nastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż keksówkę (24 cm) papierem do pieczenia.Jajka utrzyj z cukrem, dodaj stopione masło i wymieszaj.Mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszaj w misce, a następnie połącz z jajkami.Dodaj startą marchew i kawałki czekolady. Wymieszaj łyżką.Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut (do suchego patyczka).Gotowe ciasto pozostaw w formie na 15 minut, później przełóż na kratkę do ostygnięcia.Smacznego!Przepis pochodzi z książki White Plate E.MórawskiejZobacz także:Babka marmurkowaŚniadaniowy chlebek bananowo-czekoladowyBabeczki czekoladowo-korzenne