Wykonanie
Ostatnio obchodziliśmy podwójne święto – urodziny bliźniaczek. Niestety nie w tym samym miejscu i czasie, ale tak to już w życiu bywa, że nie zawsze udaje się zgromadzić wszystkich przy
stole. Były więc dwa ciasta urodzinowe – wegański (o tym za chwilę) i
czekoladowy z nutellą.

Składniki4
jajka125g
mąki125g
cukru2 łyżki
kakao4 łyżki nutelliGotowa
polewa czekoladowaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel
żółtka od
białek, do
żółtek dodaj
cukier i zmiksuj do białości.Dodaj przesianą
mąkę i
kakao, wymieszaj energicznie.Ubij
białka na sztywną pianę.Wmieszaj ubite
białka do masy
zółtkowej.Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja ma średnicę 22 cm).Piecz 45 minut.Kiedy ciasto przestygnie, przekrój je na pół i wysmaruj spód nutellą, przykryj drugą połową ciasta.Udekoruj
polewą czekoladową (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu), odstaw do zastygnięcia.Smacznego!Zobacz także:Absolutnie
czekoladowe ciasteczkaCiasto
kakaowe z
truskawkamiSernik
czekoladowo-
orzechowy na zimno