Wykonanie
Jedną z dobrych stron tego, że kończy się lato jest to, że zaczyna się sezon na
dynię. Ta fantastyczna, pokrzepiająca zupa rekompensuje mi nawet pluchę i szarugę za oknem.

SkładnikiMała
dynia2l
bulionu warzywnego2 łyżeczki
currySól,
pieprzGarść pestek dyni50g
bryndzy (możesz zastąpić
śmietaną i
jogurtem naturalnym)PrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.
Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, pokrój na ósemki (nie obieraj ze skóry!).Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 45 minut.Kiedy
dynia będzie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.Za pomocą łyżki wydłub miąższ z dyni i wrzuć do gotującego się
bulionu.Całość zagotuj, dopraw
curry,
solą i
pieprzem i zdejmij z ognia.Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj z pokruszoną
bryndzą i
pestkami dyni.Smacznego!Zobacz także:Kalafiorowa z
seremKrem z
cieciorkiPorowa