ßßß
SkładnikiMała dynia2l bulionu warzywnego2 łyżeczki currySól, pieprzGarść pestek dyni50g bryndzy (możesz zastąpić śmietaną i jogurtem naturalnym)PrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, pokrój na ósemki (nie obieraj ze skóry!).Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 45 minut.Kiedy dynia będzie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.Za pomocą łyżki wydłub miąższ z dyni i wrzuć do gotującego się bulionu.Całość zagotuj, dopraw curry, solą i pieprzem i zdejmij z ognia.Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj z pokruszoną bryndzą i pestkami dyni.Smacznego!Zobacz także:Kalafiorowa z seremKrem z cieciorkiPorowa