Wykonanie
Składniki°1
margaryna°2 szklanki
mąki przennej°1 szklanka
śmietany kwaśnej°1cukier
waniliowy°marmolada twardaSposób wykonania°Mąkę i mocno schłodzoną
margarynę ( im bardziej tym lepsze ciasto ) posiekać nożem bądź specjalną siekaczką. Następnie dodać
śmietanę oraz
cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto ( możliwe że będzie rzadkie a wynika to z temperatury
margaryny czy nawet pomieszczenia więc wszystko powinno być dobrze ). Zostawić w lodowce na 2 godziny do stwardnienia.°Marmoladę wyłożyć do miseczki po czym dodać 1 łyżkę
wody letniej i rozmasować. Ciasto rozwalkowac podobnie jak na pierogi ( chyba powinniscie wiedzieć lecz jeśli nie to tak by nie było przez nie widać Krakowa ) w możliwy foremny kwadrat. Nakładać
marmoladę cienką linią po czym zawijać na 2
razy do wewnątrz. Odciąć powstały pasek. Kroić na 10 cm kawałki a na każdym porobic rozcięcia co 1 cm przerwy począwszy od strony rozwarstwienia warstw ciast di mniej więcej połowy kawałka. Układać na blaszy zawijając je w pół okrąg grzebieniami do zewnątrz. Piec do zarumienieniaŻyczę smacznego (;