Wykonanie
To takie codzienne, zwykłe
ciastka - szybkie, łatwe, pyszne . Pomijając etap chłodzenia można je przygotować na pół godziny przed spodziewanymi gośćmi.Składniki :1 kostka
margaryny1 szklanka gęstej, kwaśnej
śmietany3 szklanki
mąki pszennejszczypta
solimarmolada, powidła - do nadziewaniaPrzygotowanie :
Mąkę siekam z
margaryną , po czym dolewając stopniowo
śmietanę zagniatam ręką na stolnicy.Wyrabiam na gładkie ciasto , schładzam minimum godzinę w lodówce. Wałkuję ciasto na placki o grubości ok. 3-4 mm, kroję na niewielkie prostokąty, na końcu każdego układam porcję nadzienia - i zwijam wszystko w rurkę, lekko sklejając końce. Piec w termoobiegu w temperaturze ok. 180 stopni, aż się zezłocą. Wystudzone posypuję
cukrem pudrem.