ßßß Cookit - przepis na Grzebyczki z marmoladą

Grzebyczki z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Ciastka nacinane, o fajnym kształcie, pełne marmolady. Przepis z książki Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Znikają w zastraszającym tempie.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 margaryna
1 cukier waniliowy
marmolada lub dżem
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/12/grzebyczki-z-marmolada.html