Wykonanie
Ciastka nacinane, o fajnym kształcie, pełne
marmolady. Przepis z książki Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Znikają w zastraszającym tempie.
2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka kwaśnej
śmietany1
margaryna1
cukier waniliowymarmolada lub
dżemSkładniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia.Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na
kraj ciasta nałożyć pasek
marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z
marmoladą złożyć dwa
razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.