Wykonanie
Dziś podpatrzone
ciasteczka od pani Ewy Wachowicz. Postanowiłam zrobić inne niż zawsze i dla tego sięgnęłam po wypróbowany przepis. Wyszły całkiem podobne a przede wszystkim są bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:2 szklanki1 szklanka kwaśnej
śmietany1
margaryna1
cukier waniliowymarmolada lub
dżem do nadzieniaWykonanie:
Mąkę,
margarynę oraz
śmietanę posiekać nożem a następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na
kraj ciasta nałożyć pasek
marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z
marmoladą złożyć dwa
razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem. Ułożyć na blasze wysmarowanej
masłem. Układając z każdego
ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otworzyły.Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!