ßßß Cookit - przepis na JAJA WIELKANOCNE

JAJA WIELKANOCNE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kilka „jajecznych” propozycji.
Możecie je wykorzystać jako osobne przystawki lub jako ozdoby półmisków z wędlinami na Wielkanocnym Stole!
JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM
Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
1/2 łyżki majonezu
1/2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
2 plastry wędzonego łososia (lub kawioru)
szczypta słodkiej papryki
natka do dekoracji
Wykonanie:
Jajka przekroić w poprzek na 2 połowy. Delikatnie wyjąć żółtka.
Łososia pokroić w drobną kostkę i nałożyć w dołeczki po żółtkach. (Białka można także napełnić kawiorem.)
Żółtka utrzeć na gładki krem z dodatkiem majonezu, jogurtu i musztardy. Krem przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów (lub do woreczka foliowego z odciętym rogiem) i udekorować kremem żółtkowym górę jajek.
Przed podaniem oprószyć słodką czerwoną papryką i ozdobić listkiem natki.
JAJKA W GNIAZDKACH
Składniki:
3 jaja ugotowane na twardo
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
kiełki lucerny/rzodkiewki/brokułów/rzeżuchy
1-2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Jaja obrać i przekroić w poprzek na 2 połówki. Ściąć czubki aby stabilnie stały.
Plaster szynki złożyć wzdłuż na połowę. Ułożyć na nim kiełki i owinąć dookoła połówki jajka. Udekorować odrobiną majonezy, kawałkiem pomidora/rzodkiewki i listkiem natki.
Podpatrzone w miesięczniku Moje Gotowanie (kwiecień 2011).
JAJECZKA GRZYBKI
Na pewno spodobają się dzieciom!
Może nawet na tyle, że same zechcą je przygotować i mieć swój własny wkład w przygotowanie Świątecznego Śniadania :)
Składniki:
jajka przepiórcze ugotowane na twardo
pomidorki koktajlowe
kiełki/rzeżucha
1 łyżeczka majonezu
Wykonanie – jak na zdjęciach :)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/04/13/jaja-wielkanocne