ßßß
Danie niezmiernie proste, a jednocześnie wykwintne i bardzo smaczne!Aż trudno uwierzyć, że na jego przygotowanie potrzebujemy tak mało czasu:)Uwaga:)Danie to daje nam ogromne pole do popisu! O tym, co włożymy pod skórkę pieczonego kurczaka decydować może: pora roku, stan zapasów, a może nasz nastrój… I chociaż ta wersja baaardzo nam smakowała, ja mam zamiar jeszcze poeksperymentować w przyszłości:)Składniki:6 dużych udek z kurczaka (tzw.”pałki”)3 plasterki cytryny6 gałązek rozmarynusólszczypta słodkiej papryki3 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Oddzielamy skórkę od mięsa (robi się to naprawdę bardzo łatwo i szybko:).Udko dokładnie solimy, kładziemy pół plasterka cytryny oraz gałązkę rozmarynu i umieszczamy skórkę z powrotem na swoim miejscu.
Tak przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy odrobiną słodkiej papryki (będą miały ładniejszy, rumiany kolor po upieczeniu:) i polewamy oliwą.
Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 190-200 stopni.Smacznego:)