ßßß Cookit - przepis na Brioche

Brioche

nazwa

Wykonanie

Brioche - francuskie ciasto drożdżowe..przepis znaleziony na blogu Dorotki . Moje ciasto rosło więcej niż 3,5 godz.[ nie było mnie w domu] i wyrosło ponad blaszkę i musiałam ''przyklepać ''troszkę i stąd taki wygląd , a potem nie dopilnowałam i wierzch bardzo się przyrumienił..ale było smaczne..
Składniki na 2 bochenki
375 g mąki jasnej chlebowej
50 g drobnego cukru
7 g saszetka drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
3 jajka + 1 do posmarowania
175 g miękkiego masła
W mikserze wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól; dodać mleko, 3 jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce.
Nieduże keksówki (u mnie jedna forma o dolnych wymiarach 21 x 11 cm i druga trochę mniejsza) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 równych kulek. Układać je w keksówce w dwóch rzędach, aż wypełnią całe dno (po 8 kulek na formę).
Teraz moment wymagający najwięcej ... cierpliwości. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny (u mnie 3h 15m), aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie spiekły. Studzić na kratce.
Zapraszam także do wspólnego gotowania.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/529-brioche.html