Wykonanie

Brioche -
francuskie ciasto drożdżowe..przepis znaleziony na blogu Dorotki . Moje ciasto rosło więcej niż 3,5 godz.[ nie było mnie w domu] i wyrosło ponad blaszkę i musiałam ''przyklepać ''troszkę i stąd taki wygląd , a
potem nie dopilnowałam i wierzch bardzo się przyrumienił..ale było smaczne..Składniki na 2 bochenki375 g
mąki jasnej chlebowej50 g drobnego
cukru7 g saszetka
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
soli100 ml
mleka3
jajka + 1 do posmarowania175 g miękkiego
masłaW mikserze wymieszać
mąkę,
cukier,
drożdże i
sól; dodać
mleko, 3
jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie
masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce.Nieduże keksówki (u mnie jedna forma o dolnych wymiarach 21 x 11 cm i druga trochę mniejsza) wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą lub
kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 równych kulek. Układać je w keksówce w dwóch rzędach, aż wypełnią całe dno (po 8 kulek na formę).Teraz moment wymagający najwięcej ... cierpliwości. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny (u mnie 3h 15m), aż ciasto podwoi objętość.Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie spiekły. Studzić na kratce.

Zapraszam także do wspólnego gotowania.