Wykonanie

Mocno spóźniony wpis, ale dopiero teraz znalazłam chwilę by ogarnąć zaległości. Coś dla wielbicieli
owoców liczi :) Przepyszny delikatnie
kokosowy ryż w wersji na słodko. Idealny jako podwieczorek lub lekki obiad. W wersji "dla dorosłych" doskonałym dodatkiem będzie
likier advocat. Bardzo Wam polecam :)Składniki:1 puszka
mleka kokosowego Vitasia (400ml) (do nabycia w sklepie Lidl)3/4 szkl
białego ryżu1 puszka
owoców liczi Vitasia (do nabycia w sklepie LIdl)8-10 łyżek soku z puszki
spod liczi3 łyżeczki
cukruprzyprawy do smaku:
skórka cytrynowa,
kardamon,
cynamon,
goździki,
mięta,
wanilia lub gotowe
przyprawy do dań słodkich i do
kawy i deserów Kamisakilka kropli
soku malinowegolikier advocat do podanialistki
miętyRyż wsypać do teflonowego rondelka, zalać
mlekiem kokosowym, dodać sok z puszki i gotować do miękkości (ok 20-25 minut). Po tym czasie
ryż powinien wchłonąć większość mleczka. Nie powinien być twardy ani sypki. Konsystencja raczej powinna przypominać to do risotto. Dodać
cukier i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze pogotować. Przestudzić. Przełożyć do 4 małych foremek.
Owoce liczi wyjąc z puszki i pokroić w ćwiartki.Na talerzykach wyłożyć
ryż (powinien być letni lub lekko ciepły). Na
ryżu oraz na talerzyku ułożyć pokrojone liczi. Skropić kilkoma kroplami
soku malinowego. Udekorować listkami
mięty. W wersji dla dorosłych doskonale sprawdza się też dodatek z
likierem advocat (do polania lub podania na talerzyku jako sos). Smacznego :)



Mleczko kokosowe w puszce oraz
owoce liczimożna nabyć w sklepie Lidl


*wpis zawiera lokowanie produktu