ßßß
Składniki na 4 porcje:2 duże filety z dorszacebulaseler50 g masła1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina1/2 łyżeczki currysól1. Filety lekko solimy i nacieramy curry.2. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim filety.3. Posypujemy posiekaną cebulą i startym na tarce o dużych oczkach selerem.4. Na wierzchu układamy kawałeczki masła, polewamy wszystko czerwonym winem.5. Pieczemy pod przykryciem (dusimy) przez ok. 25 minut w temperaturze 180 °C.W oryginalnym przepisie dorsza jest więcej, więc można zrobić warstwy, ja gotowałam dla dwóch osób i zrezygnowałam z tego. Ale później widziałam film w internecie jak przygotować to danie i tam najpierw smażono kawałki dorsza, a później zapiekano w małych naczyniach i tam właśnie były warstwy, następnym razem zrobię w ten sposób 😉