Wykonanie
Danie to nie wygląda może królewsko, ale smakuje znakomicie. Nie wiedziałam, że połączenie
selera z
rybą będzie takie dobre!Skorzystałam tutaj z przepisu Macieja E. Halbańskiego z książki Potrawy z różnych stron świat a, jest to przepis duński.

Składniki na 4 porcje:2 duże
filety z dorszacebulaseler50 g
masła1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina1/2 łyżeczki
currysól1. Filety lekko solimy i nacieramy
curry.2. Dno naczynia do zapiekania smarujemy
masłem. Układamy w nim filety.3. Posypujemy posiekaną
cebulą i startym na tarce o dużych oczkach
selerem.4. Na wierzchu układamy kawałeczki
masła, polewamy wszystko
czerwonym winem.5. Pieczemy pod przykryciem (dusimy) przez ok. 25 minut w temperaturze 180 °C.W oryginalnym przepisie
dorsza jest więcej, więc można zrobić warstwy, ja gotowałam dla dwóch osób i zrezygnowałam z tego. Ale później widziałam film w internecie jak przygotować to danie i tam najpierw smażono kawałki
dorsza, a później zapiekano w małych naczyniach i tam właśnie były warstwy, następnym razem zrobię w ten sposób 😉