Wykonanie
Czas leci nieubłaganie i w tej chwili został nam nieco ponad tydzień do zakończenia akcji Warzywa psiankowate. Zachęcam do sprawdzenia Waszych przepisów opublikowanych począwszy od 1 sierpnia 2011 czy ich głównymi składnikami nie były
pomidory,
papryka,
bakłażany czy
ziemniaki. Jeśli takie są proszę o dodanie przepisów zgodnie z zasadami podanymi w zaproszeniu . Banerek akcji lub link do zaproszenia w każdym zgłaszanym wpisie są nieodzowne. A może zdążycie ugotować jakieś nowe danie z psiankowatymi do 25 września? To już ostatni dzwonek, aby wziąć udział w zabawie! A naprawdę warto, bo warzywa psiankowate są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Pisałam już o właściwościach
pomidorów,
papryki czy
bakłażanów . Tym razem
pora na naszego swojskiego
ziemniaka!Ojczyzną
ziemniaków są Andy, gdzie psiankę
ziemniak udomowiono już 8 tysięcy lat temu. Do Europy sprowadzili je w 1565 r. Hiszpanie po podboju imperium Inków. Długo podchodzono jednak do nich nieufnie i wykorzystywano głównie jako ozdobę stołu.Do Polski trafiły z Austrii w XVII w. Przysłał je król Jan III Sobieski królowej Marysieńce, jako osobliwość ogrodów cesarskich w Wiedniu. Nawet na dworze dania z ich udziałem nie przyjęły się od razu, rozpowszechniły się za panowania Augusta III Mocnego, a za Stanisława Augusta zaczęto pędzić z nich
wódkę. Popularne stały się tak naprawdę dopiero po 1812 r. kiedy to uratowały ludność od klęski głodu. (H. Szymanderska Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej).Jeśli chcecie znać więcej szczegółów z historii rozpowszechniania się uprawy
ziemniaków zapraszam TUTAJ.
Ziemniaki są szczególnie bogate w witaminę C. Spożyciu już 40 dag
ziemniaków zaspokaja całe nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Tyczy się to oczywiście właściwie przechowywanych i przyrządzonych warzyw. Z przetworzonych
ziemniaków najwięcej witaminy pozostaje w surowych usmażonych (95%) oraz gotowanych na parze (90%). Gotowane w mundurkach w wodzie zawierają
tracą już 1/4 ilości witaminy C, a gotowane obrane aż 40 %. Ziemniaczane puree zawiera 30% wyjściowej ilości witaminy. Ugotowane poprzedniego dnia i odsmażone
tracą ją niemal w całości.
Sól utrwala witaminę C, dlatego dodajemy ją na początku gotowania. Gdy
ziemniaki smażymy dodajemy
sól na końcu , aby zapobiec odwodnieniu
ziemniaków.
Ziemniaki tracą też swoje właściwości podczas przechowywania. Najwięcej wartości odżywczych mają jesienią. Absolutnie nie powinno się spożywać
ziemniaków o zielonym zabarwieniu lub zwiędłych i kiełkujących, gdyż na pewno zawierają one solaninę, która jest trucizną. Zawarta jest ona zresztą w łodygach i liściach tych roślin.
Ziemniaki są bogate również w
białko, węglowodany i potas regulujący przemianę materii i pracę
serca. Są jednak tuczące, więc osoby dbające o linię lub z nadwagą nie powinny spożywać ich zbyt wiele.Sok z surowych
ziemniaków jest używany w medycynie ludowej jako środek przeciwskurczowy w schorzeniach jamy brzusznej oraz przy wrzodach żołądka i dwunastnicy (A. Klavina 444 dania z
ziemniaków).Polska obecnie zajmuje 7 miejsce w produkcji
ziemniaków na świecie. Pierwsze trzy miejsca od wielu lat należą do Chin, Rosji i Indii.
Ziemniaki są czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną na świecie po pszenicy,
ryżu i
kukurydzy (Wikipedia).Ciekawostki o ziemniakach: w wielu miejscach na świecie znajdują się pomniki tej rośliny, w Polsce w Biesiekierzu i Poznaniunajcięższy
ziemniak ważył 11,3 kg – wyrósł na
polu Khalila Semhata w południowym Libaniewg kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu Toronto są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią. Najlepsze efekty zaobserwowano u osób starszych i cierpiących na zanik pamięci. Zawarta w ziemniakach glukoza jest szybko wchłaniana przez organizm i już po 15 minutach następuje szybki powrót pamięci.rok 2008 był Międzynarodowym Rokiem
ZiemniakaWięcej ciekawostek o
ziemniaku znajdziecie TUTAJ.Wieczorem zapraszam na przystawkę z
ziemniakami w roli głównej!