ßßß Cookit - przepis na Piernik, dynia i sernik... po francusku?

Piernik, dynia i sernik... po francusku?

nazwa

Wykonanie

Piernikowy* sernik z dynią, serduszkiem z ciasta francuskiego, ciemną czekoladą i surowymi pistacjami bio
* z ekologiczną przyprawą do piernika
/przepis własny/
300 g ricotty (można dać opakowanie 250 g i uzupełnić 50 g twarogu mielonego)
20 g mąki z pszenicy durum (może być proszek budyniowy)
10 g skrobi z manioku (j.w.)
100 g surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę
duże jajko
szczypta soli
łyżeczka ekologicznej przyprawy do piernika
łyżeczka masła klarowanego
3 łyżki syropu z daktyli
serduszko wykrojone z ciasta francuskiego
Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę, skrobię, masło, przyprawę i syrop z daktyli. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Masę serową przełożyć do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować serduszkiem.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/10/piernik-dynia-i-sernik-po-francusku.html