Wykonanie
Faktycznie sernik okazał się puszysty, delikatny w smaku ale jak dla mnie za słodki. Spokojnie 100 g
cukru można odjąć. Robiłam go bez ciasta, które jest w przepisie ale na spód podpiekłam
ciasto francuskie. Niestety podmokło dość mocno i odcięłam je choć w smaku było dobre. Spokojnie można zrobić go bez
spodu lub na spodzie z
herbatników lub innym Waszym ulubionym. Przepis z bloga
Daktyle w
czekoladzie .

Składniki :1 kg mielonego
sera w wiaderku12
białek ( u mnie 14 ale to dlatego,że część moich
białek była mała )400 g
cukru ( spokojnie wystarczy 300 g )200 g
masła6 łyżek kwaśnej
śmietany3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru waniliowegoMasło roztopić, ostudzić.W misce ubijamy
białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo połowę
cukru, cały czas ubijając. Odstawiamy.Do
sera dodajemy resztę
cukru,
cukier waniliowy, roztopione i ostudzone
masło,
śmietanę i
mąkę. Mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Na koniec partiami dodajemy pianę z
białek mieszając za pomocą łyżki lub
łopatki delikatnie ale zdecydowanie.Masę
serową przelewamy do ówcześnie przygotowanej blaszki o wymiarach ok 32x21 cm. Jak
pisałam w komentarzu można dno wyłożyć
herbatnikami, innym Waszym ulubionym
spodem lub tylko papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 180°C ok 1 godziny.Smacznego :)