ßßß
Składniki2 piersi z kurczaka około 90dag3 łyżki mieszanki przypraw sułtańska Tradismak2 łyżki żelatynysól ,pieprz do smakusok z 1/2 cytrynykilka łyżek oleju rzepakowego.
wykonanieMięso dokładnie myjemy następnie kroimy na paski różniej grubości.Do miseczki wlewamy olej dodajemy sok z cytryny,przyprawę sułtańską,sól,pierz do smaku dokładnie mieszamy Pokrojony drób przekładamy do miski z marynatą dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią, by mięso bardziej przeszło przyprawami,odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy u mnie był to woreczek na mrożonki.Do woreczka wkładamy paseczki mięsa w dowolnej kombinacji,które posypujemy żelatyną,woreczek szczelnie zamykamy szynkowar odstawiamy na pół godziny.Do garnka wlewamy wodę na dno wkładamy ściereczkę na to stawiamy szynkowar,po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu około w zależności od rodzaju mięsa.Bardzo dobrym rozwiązaniem jest termometr,który pozwala nam kontrolować temperaturę i czas gotowania.Wyjmujemy szynkowar z garnka,studzimy pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową z szynkowara.Szynka jest bardzo zdrowa,dietetyczna i mega aromatyczna jest pyszna,soczysta rozpływa się w ustach.Termometr przydaje się w 100% mamy pewność ze nasza wędlina jest ugotowana,a nie surowa.Szynkowar i termometr możecie kupić w firmie Tradismak.Na blogu znajdziecie inne przepisy na wędliny z szynkowara klik