Wykonanie
Od jakiegoś czasu w mojej kuchni testuję
szynkowar, który u mnie się sprawdził.A własnoręcznie przygotowania
wędlina jest najlepsza,pyszna w smaku. Co prawda ma też wadę szybko się kończy, muszę pomyśleć o większym szynkowarze.To co warto dodatkowo kupić to termometr,który rewelacyjne się sprawdza.Tym razem przygotowałam bardzo dietetyczną
szynkę z piersi kurczaka,która jest pyszna z moimi ulubionymi
przyprawami z dodatkiem
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi,najlepszy dla osób które są na diecie. Wbrew pozorom nie jest sucha jest idealna w smaku, jedynie o czym warto pamiętać o dodaniu
żelatyny.

Składniki2
piersi z kurczaka około 90dag3 łyżki
mieszanki przypraw sułtańska Tradismak2 łyżki
żelatynysól ,
pieprz do smakusok z 1/2
cytrynykilka łyżek
oleju rzepakowego.

wykonanie
Mięso dokładnie myjemy następnie kroimy na paski różniej grubości.Do miseczki wlewamy
olej dodajemy
sok z cytryny,
przyprawę sułtańską,
sól,pierz do smaku dokładnie mieszamy Pokrojony
drób przekładamy do miski z marynatą dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią, by
mięso bardziej przeszło
przyprawami,odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.Do
szynkowara wkładamy woreczek foliowy u mnie był to woreczek na mrożonki.Do woreczka wkładamy paseczki
mięsa w dowolnej kombinacji,które posypujemy
żelatyną,woreczek szczelnie zamykamy
szynkowar odstawiamy na pół godziny.Do garnka wlewamy
wodę na dno wkładamy ściereczkę na to stawiamy
szynkowar,po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu około w zależności od rodzaju
mięsa.Bardzo dobrym rozwiązaniem jest termometr,który pozwala nam kontrolować temperaturę i czas gotowania.Wyjmujemy
szynkowar z garnka,studzimy pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.Rano wyjmujemy naszą
szynkę drobiową z
szynkowara.
Szynka jest bardzo zdrowa,dietetyczna i mega aromatyczna jest pyszna,soczysta rozpływa się w ustach.Termometr przydaje się w 100% mamy pewność ze nasza
wędlina jest ugotowana,a nie surowa.
Szynkowar i termometr możecie kupić w firmie Tradismak.Na blogu znajdziecie inne przepisy na
wędliny z
szynkowara klik