ßßß
Żaden przepis jeszcze mnie tak nie powalił. Niby banalna rzecz, ot ser ale o tak cudownym smaku, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Aksamitny, kremowy, w sam raz słony. Sklepowe kremowe serki do smarowania chleba zostają za nim daleko w tyle. A do tego robi się sam, ekspresowo i wychodzi tanio.Wystarczy dwa duże jogurty greckie wylać na sito i wymieszać z solą a następnie odstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania. Kolejnego dnia ser będzie miał konsystencję pozwalającą upiec z niego sernik (ale wtedy trzeba dać mniej soli).Koszt takiego serka to około 3,5 złotych. Z 800 g jogurtu otrzymałam 480 g sera. Nastawiłam jogurty około godziny 17 a rano następnego dnia serek był gotowy na śniadanie. Banalne, prawda?Taki serek wystarczy wymieszać ze szczypiorkiem i rzodkiewką i mamy zdrowe, przepyszne smarowidło do chleba. Samo zdrowie i kwintesencja smaku.Składniki:2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g)1/2 łyżeczki soli (jeśli macie zamiar używać tego serka na słodko to dodajcie mniej soli)potrzebna będzie też gaza jałowaNa misce umieścić sitko (nie za małe) i nakryć je kwadratem z gazy. Jogurty przelać do naczynia, posolić i wylać na przygotowane wcześniej sitko z gazą. Końcówki gazy zawiązać. Całość wstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach serek wyjąć. Jeśli będzie z niego kapała serwatka to można go jeszcze odcisnąć przez gazę. Następnie rozwinąć i przełożyć na talerzyk.