Wykonanie

Żaden przepis jeszcze mnie tak nie powalił. Niby
banalna rzecz, ot
ser ale o tak cudownym smaku, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Aksamitny, kremowy, w sam raz słony. Sklepowe kremowe
serki do smarowania
chleba zostają za nim daleko w tyle. A do tego robi się sam, ekspresowo i wychodzi tanio.Wystarczy dwa duże
jogurty greckie wylać na sito i wymieszać z
solą a następnie odstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach otrzymamy kremowy
serek do smarowania. Kolejnego dnia
ser będzie miał konsystencję pozwalającą upiec z niego sernik (ale wtedy trzeba dać mniej
soli).Koszt takiego
serka to około 3,5 złotych. Z 800 g
jogurtu otrzymałam 480 g
sera. Nastawiłam
jogurty około godziny 17 a rano następnego dnia
serek był gotowy na śniadanie.
Banalne, prawda?Taki
serek wystarczy wymieszać ze
szczypiorkiem i
rzodkiewką i mamy zdrowe, przepyszne smarowidło do
chleba. Samo zdrowie i kwintesencja smaku.Składniki:2 duże
kubki jogurtu greckiego (po 400 g)1/2 łyżeczki
soli (jeśli macie zamiar używać tego
serka na słodko to dodajcie mniej
soli)potrzebna będzie też gaza jałowaNa misce umieścić sitko (nie za małe) i nakryć je kwadratem z gazy.
Jogurty przelać do naczynia, posolić i wylać na przygotowane wcześniej sitko z gazą. Końcówki gazy zawiązać. Całość wstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach
serek wyjąć. Jeśli będzie z niego kapała
serwatka to można go jeszcze odcisnąć przez gazę. Następnie rozwinąć i przełożyć na talerzyk.