ßßß
Co zrobić z sernikiem, który ma nieładne boki? Można na przykład otulić go owocową kołderką:)W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z truskawkowym akcentem.* tortownica o średnicy 21 cmSkładniki: na sernik:750 g sera na sernik5 jajek200 g masła120 g cukru1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową:350 ml śmietanki kremówki400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkamiłyżka żelatynyMiękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało.