Kiedyś moim ulubionym śniadaniem była owsianka. Pojawia ła s ię na moim stole (lub w łóżku, bo niestety uwielbiam tam spożywać posiłki;p) prawie każdego dnia. Jednak w końcu musiał nadejść ten dzień - owsiankę trzeba było zamienić na coś innego :) Padło na omlet owsiany . Uwielbiam go przede wszystkim za jego wszechstronność - dobrze smakuje zaró wno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Poza tym można go przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na uczelnie. U mnie dziś z jogurtem greckim, masłem z orzechów włoskich oraz gruszką. Po eksperym entujcie sobie i znajdźcie ulub ioną wersję :)porcja dla jednej osoby2 jajka45g płatków owsianychpół łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki jogurtu greckiegołyżka masła z orzechów włoskich KLIKgruszkaŻółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Płatki owsiane zmiksuj z żółtkami i proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj ubite białka, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Omlet smaż na rozgrzanej patelni (jeśli masz patelnię teflonową, możesz smażyć bez dodatku tłuszczu).Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie był to jogurt grecki, masło orzechowe i gruszka ;)Smacznego :)