Wykonanie

Gdy na śniadanie znudzi się nam owsianka w tradycyjnej wersji, polecam ciepły koktajl owsiany.Robiłam już wcześniej podobne koktajle, np. z
bananem,
truskawkami, czy
brzoskwiniami albo z dodatkiem
kaszy jaglanej lub gryczanej . Tym razem będzie z dodatkiem jesiennych
owoców:
gruszki i
jabłka.W okresie jesienno-zimowym,
płatki zalewamy częściowo gorącą
wodą, aby otrzymać ciepły koktajl i rozgrzać się z rana.1 bardzo duże
jabłko (lub 2 małe)1
gruszka3 plasterki obranej
cytryny5-6 czubatych łyżek
płatków owsianych błyskawicznych*trochę gorącej
wodyok. 100-150 ml
mleka kokosowego (lub
wody)
Płatki owsiane wsyp do blendera kielichowego i zalej gorącą
wodą (jeśli chcesz ciepły koktajl) do poziomu
płatków .Umyj
owoce, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne (skórka może zostać).Do blendera przełóż
owoce, zalej
mlekiem kokosowym lub
wodą.Zmiksuj dokładnie i ewentualnie uzupełnij
wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (m oje dziecko woli gęsty koktajl, który wyjada łyżeczką, ja wolę rzadszy, do picia).* Dla osób nietolerujących glutenu - bezglutenowych.