Wykonanie

Jesień paskudna, mimo że
siedzę w domu, to i tak dopadło mnie zaziębienie :-( Kuruję się domowymi sposobami, może coś z tego będzie ;-) A co dla Was? A babka, która pozwala wykorzystać
białka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich
śliwek, ale możecie śmiało użyć innych
owoców, nawet takich z
przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki
kakao - wtedy będziecie
mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła!SKŁADNIKI7
białek1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej1
budyń waniliowy bez
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
oleju4 łyżki
wodydodatkowo:
śliwki
Białka ubijamy na sztywną pianę, a nastęnie dosypujemy
cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Mąke, proszek i
budyń mieszamy razem, a następnie dosypujemy stopniowo do piany, cały czas miksując. Na koniec dolewamy powoli
olej i
wodę; miksujemy. Przekładamy masę do foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu
śliwki lub inne
owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać
cukrem pudrem.