ßßß Cookit - przepis na Obiad w 20 minut: Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru

Obiad w 20 minut: Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru

nazwa

Wykonanie

Grillowana pierś z kurczaka gości na moim stole bardzo często. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. W towarzystwie warzyw z parowaru stanowi pełnowartościowy i syty posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie więcej niż 20 minut. Kiedy więc nie macie czasu na długie stanie w kuchni, warto skorzystać z tego przepisu. Będzie smacznie - zapewniam ;)
Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza, dużo pierś z kurczaka
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
sól (opcjonalnie - do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Warzywa:
1/2 brokuła
250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1/2 małej cukinii
sól (do smaku)
1 łyżka ziaren słonecznika
Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Cukinię pokroić w grube półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki, fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/10/obiad-w-20-minut-grillowana-piers-z.html