Wykonanie
Grillowana
pierś z kurczaka gości na moim
stole bardzo często. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. W towarzystwie warzyw z parowaru stanowi pełnowartościowy i syty posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie więcej niż 20 minut. Kiedy więc nie macie czasu na długie stanie w kuchni, warto skorzystać z tego przepisu. Będzie smacznie - zapewniam ;)

Składniki (na 2 porcje):1 pojedyncza, dużo
pierś z kurczaka1/2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki granulowanego
czosnkuszczypta
ostrej paprykisól (opcjonalnie - do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)Warzywa:1/2
brokuła250 g
zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)1/2 małej
cukiniisól (do smaku)1 łyżka
ziaren słonecznika
Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać
mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać.
Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Cukinię pokroić w grube półplasterki.
Brokuła podzielić na różyczki,
fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać
słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią. Smacznego!