Wykonanie
Dziś zupa z dyni. To bardzo fajne warzywa, bo z jednej strony niskokaloryczne, a bogate w witaminę B, potas, wapń, fosfor, świetnie wpływa na układ odpornościowy. Warzywa na zupę warto upiec przed wrzuceniem do
bulionu, to bardzo wzbogaca smak -
potem tylko zmiksować i gotowe ;)Składniki:1,5 l
bulionu wołowego (lub warzywnego jeżeli chcemy wersję wegetariańską)kilogramowy kawałek dyni2
kartofle2 ząbki
czosnku3 gałązki świeżego
rozmarynupół łyżki
słodkiej paprykiłyżeczka
kurkumysól i
pieprzDynię i
ziemniaki obrać i pokroić w 1-1,5-centymetrową kostkę. Przełożyć do brytfanki. Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką. Zalać
oliwą i dokładnie wymieszać. Położyć na wierzchu dwa ząbki
czosnku w łupinach oraz
rozmaryn. Piec 30-40 minut aż lekko zbrązowieje.
Czosnek obrać z łupin. Wszystko wsypać do gotującego się
bulionu. Zagotować i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować i podawać z grzankami.