ßßß
W każdym sezonie letnim muszą przynajmniej raz pojawić się pierogi z farszem owocowym. Tym razem borówki połączyłam z delikatnym serkiem ricotta i odrobiną miodu. Ricottę możecie zastąpić zwykłym twarogiem. Takie pierogi będą świetnie smakowały z sosem z tego przepisu. Chociaż ja najbardziej lubię takie z drugiego dnia podsmażone na maśle.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 3 szklankijajka, 2 sztukiciepła woda, 1/2 szklankiolej, 1 i 1/2 łyżkisólFarsz:ricotta, 250 gborówki, 250 gmiód, 2 łyżeczkiSposób przygotowaniaPołączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.W międzyczasie przygotować farsz. Dokładnie wymieszać ricottę z borówkami i miodem.Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać koła o średnicy 9 centymetrów. Na każde nakładać po 2 łyżeczki farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 25 pierogów.http://legalhalotest.topusawebhosting.net/