ßßß Cookit - przepis na Pierogi z ricottą i borówkami - Buszująca w kuchni

Pierogi z ricottą i borówkami - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

W każdym sezonie letnim muszą przynajmniej raz pojawić się pierogi z farszem owocowym. Tym razem borówki połączyłam z delikatnym serkiem ricotta i odrobiną miodu. Ricottę możecie zastąpić zwykłym twarogiem. Takie pierogi będą świetnie smakowały z sosem z tego przepisu. Chociaż ja najbardziej lubię takie z drugiego dnia podsmażone na maśle.
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztuki
ciepła woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sól
Farsz:
ricotta, 250 g
borówki, 250 g
miód, 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Połączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Dokładnie wymieszać ricottę z borówkami i miodem.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać koła o średnicy 9 centymetrów. Na każde nakładać po 2 łyżeczki farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 25 pierogów.
http://legalhalotest.topusawebhosting.net/
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pierogi-z-ricotta-i-borowkami