Wykonanie

W każdym sezonie letnim muszą przynajmniej raz pojawić się pierogi z farszem
owocowym. Tym razem
borówki połączyłam z delikatnym
serkiem ricotta i odrobiną
miodu.
Ricottę możecie zastąpić zwykłym
twarogiem. Takie pierogi będą świetnie smakowały z sosem z tego przepisu. Chociaż ja najbardziej lubię takie z drugiego dnia podsmażone na
maśle.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztukiciepła
woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sólFarsz:
ricotta, 250 g
borówki, 250 g
miód, 2 łyżeczkiSposób przygotowaniaPołączyć składniki na ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut.W międzyczasie przygotować farsz. Dokładnie wymieszać
ricottę z
borówkami i
miodem.Ciasto cienko rozwałkować, podsypując
mąką. Wycinać koła o średnicy 9 centymetrów. Na każde nakładać po 2 łyżeczki farszu. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Można dodatkowo docisnąć widelcem. W dużym garnku zagotować
wodę i lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami. Zamieszać i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Z podanych składników powinno wyjść około 25 pierogów.http://legalhalotest.topusawebhosting.net/