ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Pin It
Gdy zaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś zajmę się bigosem. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina !
Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian.
Bigos
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
250 g pieczarek
800 g schabu
300 g cienkiej kiełbasy
1/2 butelki czerwonego wina
1/2 szklanki suszonych grzybów
1/2 szklanki suszonych śliwek
1 duża cebula
2 łyżki przyprawy do dań z kapustą
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.
Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnem
Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty.
Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.
Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się nam nie przypalił. Po tym czasie wyłączamy ogień, czekamy aż bigos przestygnie i wynosimy go w chłodnie miejsce, do następnego dnia.
Następnego dnia bigos stopniowo podgrzewamy pilnując, aby się nie przypalił i gotujemy około 60 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Tę czynność powtarzamy przez kolejne 2-3 dni.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/bigos.html