Wykonanie
Pin It

Dawno nie piekłam
chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale
Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na
chleb żytni na zakwasie .A przy okazji mogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach
chleba.Moje
chlebki niestety lekko siadły, co widać na zdjęciu. Bardzo szybko urosły i nim się zorientowałam zaczęły wychodzić poza foremkę. Już po pięciu godzinach (mimo, że w przepisie
chleb musi wyrastać 10-12 godzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny !Składniki:Na zaczyn:4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego80 g
maki żytniej typ 2000100 g
wodyNa ciasto właściwe:Gotowy zaczyn100 g
mąki żytniej typ 2000250 g
mąki żytniej typ 72050 g
maki pszennej50 g
płatków owsianych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczki
soli1/2 szklanki
ziaren słonecznika300 g
wodyWykonanie:Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę
wody.Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać
otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować
woda i obsypać
płatkami owsianymi.W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na 10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy.
Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gdy jest już gotowe wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.