ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dawno nie piekłam chleba, upały zdecydowanie mnie do tego zniechęcały, ale Pieczarka Mysia skutecznie mnie zachęciła do odpalenia piekarnika, po tym jak zobaczyłam u niej przepis na chleb żytni na zakwasie .
A przy okazji mogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba.
Moje chlebki niestety lekko siadły, co widać na zdjęciu. Bardzo szybko urosły i nim się zorientowałam zaczęły wychodzić poza foremkę. Już po pięciu godzinach (mimo, że w przepisie chleb musi wyrastać 10-12 godzin) zmuszona byłam go włożyć do piekarnika. Przy przenosinach do piekarnika lekko klapnął. Całe szczęście stracił tylko na urodzie, bo w smaku jest rewelacyjny !
Składniki:
Na zaczyn:
4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego
80 g maki żytniej typ 2000
100 g wody
Na ciasto właściwe:
Gotowy zaczyn
100 g mąki żytniej typ 2000
250 g mąki żytniej typ 720
50 g maki pszennej
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
1/2 szklanki ziaren słonecznika
300 g wody
Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody.
Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi.
W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na 10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy.
Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gdy jest już gotowe wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/chleb-zytni-na-zakwasie-ze-sonecznikiem.html