ßßß Cookit - przepis na 100% chleb na zakwasie z automatu

100% chleb na zakwasie z automatu

nazwa

Wykonanie

No i proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową ([email protected]) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :)
"P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis:
290 ml letniej wody (przegotowanej lub z butelki)
270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej typ 650, 40 g razowej pszennej i 40 g orkiszowej)
200 g mąki żytniej - typ 720 (kupuję w Stokrotce lub na targu)
130-140 g zakwasu żytniego (sam wyhodowałem z tego przepisu - http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html )
1 łyżka oleju
1/2 łyżki cukru (duża łyżka = taka jaką jemy zupę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
Jeśli chodzi o kolejność. Do formy do pieczenia wlewam wodę, dodaję cukier, sól, olej i zakwas, wszystko mieszam drewnianą łyżką (aby nie porysować teflonowej powłoki). W tym czasie odmierzam mąke i mieszam ją w osobnej misce (maszyna dokładnie jej nie wymiesza, wiem z doświadczenia). Następnie wsypuję ją do formy z płynami. Całą formę wkładam do maszyny.
Włączam program 1 - w moim przypadku to 3:25 h. Moja maszyna ma takie cykle (z obserwacji):
1. Wyrabianie ciasta
2. Rośniecie
3.Wyrabianie ciasta krótkie
4. Rośniecie
5. Rośniecie
6. Pieczenie (ostatnia godzina)
Po drugim krótkim wyrabianiu (mieszadełko przekręci się ok 15-20 razy) wyłączamy maszynę!!! W tym momencie ja wyciągam mieszadełko, aby dziura była malutka (po prostu ciasto podważam łyżką a ręką wyjmuje mieszadełko - trochę to niewygodne, ale cóż).
Teraz czekamy aż ciasto wyrośnie - w zależności od mocy zakwasu może to trwać od 4 - 7 godzin. Po prostu co godzinę zaświecić latarką do środka i sprawdzić wysokość chleba. Nie można otwierac maszyny w trakcie rośnięcia!!!
Dla informacji mój automat to ten : http://www.ceneo.pl/1287242
W moim przypadku pozwalam, aby chleb urósł do takiej wysokości, aby do krawędzi formy zostało ok 2 cm (w trakcie pieczenia jeszcze podrośnie z 1cm). Gdy juz chleb osiągnął wysokośc włączam program 11 (samo pieczenie). Teraz 1h i chleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury.
Przydatne informacje:
- do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd
- w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką, nie martwcie się jak wam nie wyjdzie za 1, 2 razem). Nawet jak chleb trochę opadnie to też jest smaczny.
Jak macie jakies pytania to służę radą - [email protected] , Facebook Cieplak Rafał, Puławy
Mogę podzielić się także ZAKWASEM ŻYTNIM - okolice Puław, Lublina"
Dziękuję Rafałowi za tak obszerny i dokładny przepis. I czekam na kolejne przepisy: i od Rafała i od reszty z Was :) A tymczasem zapraszam jutro na kolejny poranny przepis.
Źródło:http://www.chleby.info/2011/08/100-chleb-na-zakwasie-z-automatu.html