Wykonanie

No i proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (
[email protected]) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na
chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :)"P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem piec
chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis:290 ml letniej
wody (przegotowanej lub z butelki)270 g
mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej typ 650, 40 g razowej pszennej i 40 g orkiszowej)200 g
mąki żytniej - typ 720 (kupuję w Stokrotce lub na targu)130-140 g zakwasu żytniego (sam wyhodowałem z tego przepisu - http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html )1 łyżka
oleju1/2 łyżki
cukru (duża łyżka = taka jaką jemy zupę)1 i 1/2 łyżeczki
soliJeśli chodzi o kolejność. Do formy do pieczenia wlewam
wodę, dodaję
cukier,
sól,
olej i zakwas, wszystko mieszam drewnianą łyżką (aby nie porysować teflonowej powłoki). W tym czasie odmierzam
mąke i mieszam ją w osobnej misce (maszyna dokładnie jej nie wymiesza, wiem z doświadczenia). Następnie wsypuję ją do formy z płynami. Całą formę wkładam do maszyny.Włączam program 1 - w moim przypadku to 3:25 h. Moja maszyna ma takie cykle (z obserwacji):1. Wyrabianie ciasta2. Rośniecie3.Wyrabianie ciasta krótkie4. Rośniecie5. Rośniecie6. Pieczenie (ostatnia godzina)Po drugim krótkim wyrabianiu (mieszadełko przekręci się ok 15-20
razy) wyłączamy maszynę!!! W tym momencie ja wyciągam mieszadełko, aby dziura była malutka (po prostu ciasto podważam łyżką a ręką wyjmuje mieszadełko - trochę to niewygodne, ale cóż).Teraz czekamy aż ciasto wyrośnie - w zależności od mocy zakwasu może to trwać od 4 - 7 godzin. Po prostu co godzinę zaświecić latarką do środka i sprawdzić wysokość
chleba. Nie można otwierac maszyny w trakcie rośnięcia!!!Dla informacji mój automat to ten : http://www.ceneo.pl/1287242W moim przypadku pozwalam, aby
chleb urósł do takiej wysokości, aby do krawędzi formy zostało ok 2 cm (w trakcie pieczenia jeszcze podrośnie z 1cm). Gdy juz
chleb osiągnął wysokośc włączam program 11 (samo pieczenie). Teraz 1h i
chleb gotowy.
Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury.Przydatne informacje:- do składników można dodać
ziarna słonecznika, dyni,
płatki owsiane itp itd- w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo
chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką, nie martwcie się jak wam nie wyjdzie za 1, 2 razem). Nawet jak
chleb trochę opadnie to też jest smaczny.Jak macie jakies pytania to służę radą -
[email protected] , Facebook Cieplak Rafał, Puławy
Mogę podzielić się także ZAKWASEM ŻYTNIM - okolice Puław, Lublina"Dziękuję Rafałowi za tak obszerny i dokładny przepis. I czekam na kolejne przepisy: i od Rafała i od reszty z Was :) A tymczasem zapraszam jutro na kolejny poranny przepis.