Wykonanie


Do pierogów chyba nie trzeba nikogo namawiać :-)Każdy ma jakiś swój ulubiony farsz, ja dzisiaj proponuję farsz mieszany, bo składają się na niego
mięso,
kapusta kiszona i
grzyby.Proporcja składników dowolna, dlatego nie podaję ilości, zawsze wychodzą smaczne :-)
Mięso wykorzystuję najczęściej to, które zostanie mi z rosołu, a
grzyby zaś mam z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej tak, że nic się nie zmarnuje :-)Składniki: na ciasto:2 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl. ciepłej
wody2 łyżki
oliwy na farsz:
grzyby suszonemięso gotowane
cebulakapusta kiszonaprzyprawy:
sól,
pieprz, suszone
zioła np.
bazylia i
majeranekdo okrasy:pokrojony w kostkę i przesmażony
boczekWykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości lub wykorzystać z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej.
Kapustę kiszoną zalać
wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić i odcisnąć z nadmiaru
wody.
Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu.Wszystkie składniki zmielić w maszynce do
mięsa, dodać
przyprawy, dokładnie wymieszać i przesmażyć na patelni.Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą szklanki krążki i nakładać na każdy niewielką ilość farszu, zlepić dokładnie brzegi.Pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące i polane okrasą np. przesmażonym
boczkiem.Smacznego :-)