ßßß Cookit - przepis na Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Do pierogów chyba nie trzeba nikogo namawiać :-)
Każdy ma jakiś swój ulubiony farsz, ja dzisiaj proponuję farsz mieszany, bo składają się na niego mięso, kapusta kiszona i grzyby.
Proporcja składników dowolna, dlatego nie podaję ilości, zawsze wychodzą smaczne :-)
Mięso wykorzystuję najczęściej to, które zostanie mi z rosołu, a grzyby zaś mam z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej tak, że nic się nie zmarnuje :-)
Składniki: na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oliwy na farsz:
grzyby suszone
mięso gotowane
cebula
kapusta kiszona
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła np. bazylia i majeranek
do okrasy:
pokrojony w kostkę i przesmażony boczek
Wykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości lub wykorzystać z wcześniej ugotowanej zupy grzybowej. Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości, po czym odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i przesmażyć na patelni.
Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto i cienko rozwałkować. Wykrawać za pomocą szklanki krążki i nakładać na każdy niewielką ilość farszu, zlepić dokładnie brzegi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawać gorące i polane okrasą np. przesmażonym boczkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/09/Domowe-pierogi-z-miesem-kapusta-i-grzybami.html