Wykonanie

Ten tort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia
czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego
tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego
czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie.Tort
czekoladowo –
czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny.Ciasto
czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 5 godzin

Tort
czekoladowo -
czekoladowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 45 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 5 godzinSkładnikiCiasto120 g
mąki pszennej(tortowej)3/4 szklanki
cukru(drobnego)6 szt.
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masła(rozpuszczonego)60 g
kakaoKrem czekoladowy600 ml
śmietany 30%250 g
czekoaldy deserowej250 g
mascarponeInne1 słoik
dżemu malinowego1 szklanka
owoców(do dekoracji)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) oraz
cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy (masa jajeczna powinna potroić objętość).Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników, następnie dodać roztopione
masło i delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem (dno), wlać ciasto i piec około 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu podzielić na 3 blaty.
Krem czekoladowy200 ml
śmietanki zagotować. Połamać
czekoladę i rozpuścić w gorącej
śmietanie. Odstawić do wystygnięcia.Pozostałą część
śmietany ubić na sztywno razem z
serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną
czekoladę. Delikatnie wymieszać (może być mikserem) do połączenia składników.Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęstniał.Na paterze ułożyć pierwszy blat, przełożyć 1/2
dżemu malinowego, a następnie 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i postępować jak powyżej. Całość przykryć ostatnim blatem.Cały tort pokryć pozostałą 1/3 kremu (wierzch i boki). Na koniec udekorować tort
owocami.Share this Recipe