ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo – czekoladowy

Tort czekoladowo – czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ten tort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie.
Tort czekoladowoczekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 5 godzin
Tort czekoladowo - czekoladowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 45 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 5 godzin
Składniki
Ciasto
120 g mąki pszennej(tortowej)
3/4 szklanki cukru(drobnego)
6 szt. jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła(rozpuszczonego)
60 g kakao
Krem czekoladowy
600 ml śmietany 30%
250 g czekoaldy deserowej
250 g mascarpone
Inne
1 słoik dżemu malinowego
1 szklanka owoców(do dekoracji)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Ciasto
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) oraz cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy (masa jajeczna powinna potroić objętość).
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników, następnie dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem (dno), wlać ciasto i piec około 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu podzielić na 3 blaty.
Krem czekoladowy
200 ml śmietanki zagotować. Połamać czekoladę i rozpuścić w gorącej śmietanie. Odstawić do wystygnięcia.
Pozostałą część śmietany ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać (może być mikserem) do połączenia składników.
Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęstniał.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, przełożyć 1/2 dżemu malinowego, a następnie 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i postępować jak powyżej. Całość przykryć ostatnim blatem.
Cały tort pokryć pozostałą 1/3 kremu (wierzch i boki). Na koniec udekorować tort owocami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tort-czekoladowo-czekoladowy