ßßß
Śledź w olejuPrint RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaCzas przygotowania10 minutCzas przygotowania10 minut
Śledź w olejuPrint RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaCzas przygotowania10 minutCzas przygotowania10 minutSkładniki500 g śledzi a'la matias (w solnej zalewie)150 ml oleju(rzepakowego)3 listki laurowe10 ziaren pieprzuPorcje:Sposób przygotowaniaŚledzie wypłukać w wodzie (można je zalać wodą i odstawić na około pół godziny do godziny).Do litrowego słoika wlać na dno 3-4 łyżki oleju, włożyć liść laurowy (przełamany na pół) i 3 ziarna pieprzu. Ułożyć 2-4 płaty śledzia, zalać olejem i znów włożyć liść oraz pieprz, włożyć resztę śledzia i zalać olejem do pełnego zanurzenia ryby.Śledzia przed podaniem np z cebulką potrzymać w oleju minimum 8 godzin. W lodówce może stać około tygodnia.Share this Recipe