Wykonanie
Śledź w olejuPrint RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaCzas przygotowania10 minutCzas przygotowania10 minut
Śledź w olejuPrint RecipeDanie KolacjaKuchnia PolskaCzas przygotowania10 minutCzas przygotowania10 minutSkładniki500 g
śledzi a'la
matias (w
solnej zalewie)150 ml
oleju(rzepakowego)3
listki laurowe10 ziaren
pieprzuPorcje:Sposób przygotowania
Śledzie wypłukać w wodzie (można je zalać
wodą i odstawić na około pół godziny do godziny).Do litrowego słoika wlać na dno 3-4 łyżki
oleju, włożyć
liść laurowy (przełamany na pół) i 3 ziarna
pieprzu. Ułożyć 2-4 płaty
śledzia, zalać
olejem i znów włożyć liść oraz
pieprz, włożyć resztę
śledzia i zalać
olejem do pełnego zanurzenia
ryby.
Śledzia przed podaniem np z
cebulką potrzymać w
oleju minimum 8 godzin. W lodówce może stać około tygodnia.Share this Recipe