ßßß Cookit - przepis na Jagodowy królik w śmietanie

Jagodowy królik w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 15 minut
Czas gotowania
2 godziny
Porcje Czas przygotowania
6 osób 15 minut
Czas gotowania
2 godziny
Jagodowy królik w śmietanie
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
6 osób 15 minut
Czas gotowania
2 godziny
Porcje Czas przygotowania
6 osób 15 minut
Czas gotowania
2 godziny
Składniki
1 tusza królika
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek(oleju)
2 łyżeczki słodkiej papryki(mielonej)
200 g śmietany 18% lub 22%
1 łyżka majeranku
Porcje: osób
Sposób przygotowania
Sprawionego królika podzielić na części. Natrzeć solą,pieprzem i czosnkiem. Zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Królika wyjąć z lodówki następnie posmarować delikatnie olejem lub oliwą (opcjonalnie) i obsypać czerwoną słodką papryką. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.150 stopni ok.1godz.
Po tym czasie wyjąć naczynie z królikiem, zlać sos który się wytworzył w trakcie pieczenia i wymieszać z kwaśną śmietaną 18% . Zalać królika i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze królika w piekarniku na około 30 minut.
Po wyjęciu królika z piekarnika posypać go majerankiem roztartym w dłoniach.
Recipe Notes
Królika najlepiej podawać z risotto, kopytkami lub tłuczonymi ziemniaczkami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/jagodowy-krolik-w-smietanie