ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 osób 15 minutCzas gotowania2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 15 minutCzas gotowania2 godziny
Jagodowy królik w śmietaniePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania6 osób 15 minutCzas gotowania2 godzinyPorcje Czas przygotowania6 osób 15 minutCzas gotowania2 godzinySkładniki1 tusza królika2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek(oleju)2 łyżeczki słodkiej papryki(mielonej)200 g śmietany 18% lub 22%1 łyżka majerankuPorcje: osóbSposób przygotowaniaSprawionego królika podzielić na części. Natrzeć solą,pieprzem i czosnkiem. Zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Królika wyjąć z lodówki następnie posmarować delikatnie olejem lub oliwą (opcjonalnie) i obsypać czerwoną słodką papryką. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.150 stopni ok.1godz.Po tym czasie wyjąć naczynie z królikiem, zlać sos który się wytworzył w trakcie pieczenia i wymieszać z kwaśną śmietaną 18% . Zalać królika i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze królika w piekarniku na około 30 minut.Po wyjęciu królika z piekarnika posypać go majerankiem roztartym w dłoniach.Recipe NotesKrólika najlepiej podawać z risotto, kopytkami lub tłuczonymi ziemniaczkami.Share this Recipe