ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączkami lubię pochrupać faworki. Pierwszy raz robiłam je razem z babcią i to było jakieś ćwierć wieku temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie). Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne.
Chrust smażę na smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia.
Faworki
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
50 sztuk 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
50 sztuk 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Faworki
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
50 sztuk 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
50 sztuk 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Składniki
200 g mąki
3 szt. żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżka wódki(lub octu)
400 g tłuszczu(do smażenia)
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g cukru pudru(do posypania)
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
Mąkę, żółtka, śmietanę, wódkę, sól i proszek wymieszać i zagnieść ciasto (elastyczne). Odstawić do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować dosyć cienko, starając się nie podsypywać za dużo mąką.
ciasto kroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości około 5 cm i przewinąć.
Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni. Faworki smażyć po obu stronach do zezłocenia.
Faworki po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i posypać ostudzone faworki.
Zjadać szybko zanim inni się zorientują bo będzie za późno :).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/faworki