Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączkami lubię pochrupać
faworki. Pierwszy raz robiłam je razem z babcią i to było jakieś ćwierć wieku temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie).
Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne.Chrust smażę na
smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć
oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia.
FaworkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 sztuk 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania50 sztuk 25 minutCzas gotowania25 minut
FaworkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 sztuk 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania50 sztuk 25 minutCzas gotowania25 minutSkładniki200 g
mąki3 szt.
żółtek3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szczypta
soli1 łyżka
wódki(lub
octu)400 g tłuszczu(do smażenia)2 łyżeczki
cukru waniliowego100 g
cukru pudru(do posypania)Porcje: sztukSposób przygotowania
Mąkę,
żółtka,
śmietanę,
wódkę,
sól i proszek wymieszać i zagnieść ciasto (elastyczne). Odstawić do lodówki na około godzinę.Ciasto rozwałkować dosyć cienko, starając się nie podsypywać za dużo
mąką.ciasto kroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości około 5 cm i przewinąć.Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni.
Faworki smażyć po obu stronach do zezłocenia.
Faworki po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Cukier puder wymieszać z
cukrem waniliowym i posypać ostudzone
faworki.Zjadać szybko zanim inni się zorientują bo będzie za późno :).Share this Recipe