ßßß
Print RecipeDanie Desery, DodatkiPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 2 godziny
Dyniowe bułeczkiPrint RecipeDanie Desery, DodatkiPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 2 godzinySkładniki900 g mąki14 g suchych drożdży(lub 30g świeżych)250 ml ciepłego mleka100 g masła(roztopionego)250 g puree z dyni(może być z puszki)1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukru1 szt. jajek16 szt orzechów(włoskie lub pekan)Porcje: bułeczekSposób przygotowaniaPuree z dyniPiekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki, a te na połówki. Wydrążamy środek. Dynię układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 90 minut.Upieczoną dynie oddzielamy od skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Tak gotowe puree z dyni możemy użyć od razu lub zamrozić. W lodówce trzymamy maksymalnie 3 dni.Dyniowe bułeczkiMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych najpierw robimy rozczyn - przepis poniżej). Dodajemy pozostałe składniki (masło dodajemy pod sam koniec). Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Czekamy do podwojenia objętości (około 90 minut).Dwie blachy (na jednej mieści się około 8 bułeczek) wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, następnie dzielimy na 16 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układając ba blaszce lekko je spłaszczamy.Bułeczki nacinamy ostrym nożem lub kartą (taką ja bankomatowa)po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy) następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu) Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a w środek wkładamy orzecha.
Bułeczki pieczemy 20 minut.
RozczynDrożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!!!) mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży.Odstawiamy na 20 minut.Share this Recipe