Wykonanie

Print RecipeDanie Desery, DodatkiPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 2 godziny
Dyniowe bułeczkiPrint RecipeDanie Desery, DodatkiPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania16 bułeczek 60 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 2 godzinySkładniki900 g
mąki14 g suchych
drożdży(lub 30g świeżych)250 ml ciepłego
mleka100 g
masła(roztopionego)250 g puree z dyni(może być z puszki)1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru1 szt.
jajek16 szt
orzechów(włoskie lub pekan)Porcje: bułeczekSposób przygotowaniaPuree z dyniPiekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Dynię kroimy na ćwiartki, a te na połówki. Wydrążamy środek.
Dynię układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 90 minut.Upieczoną
dynie oddzielamy od skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Tak gotowe puree z dyni możemy użyć od razu lub zamrozić. W lodówce trzymamy maksymalnie 3 dni.
Dyniowe bułeczki
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi
drożdżami (jeśli używamy świeżych najpierw robimy rozczyn - przepis poniżej). Dodajemy pozostałe składniki (
masło dodajemy pod sam koniec). Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Czekamy do podwojenia objętości (około 90 minut).Dwie blachy (na jednej
mieści się około 8 bułeczek) wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, następnie dzielimy na 16 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układając ba blaszce lekko je spłaszczamy.Bułeczki nacinamy
ostrym nożem lub kartą (taką ja bankomatowa)po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy) następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu) Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem z łyżką
mleka, a w środek wkładamy
orzecha.

Bułeczki pieczemy 20 minut.

Rozczyn
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!!!)
mlekiem, dodajemy łyżkę
mąki i łyżeczkę
cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
drożdży.Odstawiamy na 20 minut.Share this Recipe