Wykonanie

Uwielbiam Creme Brulee w tradycyjnej wersji. Cudownie
waniliowy krem z chrupiącą
cukrową skorupką. Obłędny deser, nawet dla wybrednych. Jest jednak coś lepszego. Dodanie do przepisu
czekolady. Co prawda mus staje się dużo słodszy, ale czy to źle? Moim zdaniem wręcz przeciwnie.A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Łatwość z jaką przygotowuje się
czekoladowe Creme Brulee. Zaszokujcie znajomych deserem
rodem z najlepszych restauracji.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 5 godzin
Czekoladowy Creme BruleePrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time75 minut 5 godzinSkładniki500 ml
śmietany kremówki1 szt.
laski wanilii1/3 szklanki
brązowego cukru(może być biały)6 szt.
żółtek50 g ciemnej
czekolady(min. 50%
kakao)5 łyżek
brązowego cukru do posypania)Porcje: porcjiSposób przygotowania
Śmietanę wlać do garnka, wsypać
cukier i wymieszać.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wrzucić do garnka ze
śmietaną. Zagotować.
Śmietanę zdjąć z ognia, wyjąć
laskę wanilii i wrzucić
czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.Piekarnik nagrzać do 100 stopni C.
Żółtka ubić w misce (delikatnie, nie za bardzo). Do masy jajecznej wlewać masę
czekoladowo śmietanową, ciągle mieszając.Gotowy krem wlewać do kokilek, wstawić do piekarnika na 50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).Przed podaniem posypać
cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika.Moja propozycja podania to posypać
cukrem pudrem i podawać z
owocami.Share this Recipe