ßßß
Uwielbiam Creme Brulee w tradycyjnej wersji. Cudownie waniliowy krem z chrupiącą cukrową skorupką. Obłędny deser, nawet dla wybrednych. Jest jednak coś lepszego. Dodanie do przepisu czekolady. Co prawda mus staje się dużo słodszy, ale czy to źle? Moim zdaniem wręcz przeciwnie.A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Łatwość z jaką przygotowuje się czekoladowe Creme Brulee. Zaszokujcie znajomych deserem rodem z najlepszych restauracji.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time75 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time75 minut 5 godzin
Czekoladowy Creme BruleePrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time75 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania5 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time75 minut 5 godzinSkładniki500 ml śmietany kremówki1 szt. laski wanilii1/3 szklanki brązowego cukru(może być biały)6 szt. żółtek50 g ciemnej czekolady(min. 50% kakao)5 łyżek brązowego cukru do posypania)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaŚmietanę wlać do garnka, wsypać cukier i wymieszać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wrzucić do garnka ze śmietaną. Zagotować.Śmietanę zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i wrzucić czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Żółtka ubić w misce (delikatnie, nie za bardzo). Do masy jajecznej wlewać masę czekoladowo śmietanową, ciągle mieszając.Gotowy krem wlewać do kokilek, wstawić do piekarnika na 50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).Przed podaniem posypać cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika.Moja propozycja podania to posypać cukrem pudrem i podawać z owocami.Share this Recipe