ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy Creme Brulee

Czekoladowy Creme Brulee

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam Creme Brulee w tradycyjnej wersji. Cudownie waniliowy krem z chrupiącą cukrową skorupką. Obłędny deser, nawet dla wybrednych. Jest jednak coś lepszego. Dodanie do przepisu czekolady. Co prawda mus staje się dużo słodszy, ale czy to źle? Moim zdaniem wręcz przeciwnie.
A wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? Łatwość z jaką przygotowuje się czekoladowe Creme Brulee. Zaszokujcie znajomych deserem rodem z najlepszych restauracji.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 5 godzin
Czekoladowy Creme Brulee
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 5 godzin
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 20 minut
Czas gotowania Passive Time
75 minut 5 godzin
Składniki
500 ml śmietany kremówki
1 szt. laski wanilii
1/3 szklanki brązowego cukru(może być biały)
6 szt. żółtek
50 g ciemnej czekolady(min. 50% kakao)
5 łyżek brązowego cukru do posypania)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Śmietanę wlać do garnka, wsypać cukier i wymieszać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wrzucić do garnka ze śmietaną. Zagotować.
Śmietanę zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i wrzucić czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Żółtka ubić w misce (delikatnie, nie za bardzo). Do masy jajecznej wlewać masę czekoladowo śmietanową, ciągle mieszając.
Gotowy krem wlewać do kokilek, wstawić do piekarnika na 50 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem posypać cukrem, który karmelizujemy za pomocą palnika.
Moja propozycja podania to posypać cukrem pudrem i podawać z owocami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/czekoladowy-creme-brulee