ßßß Cookit - przepis na Creme brulee

Creme brulee

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremówka 500 mililitrów
żółtka 6 sztuk
cukier 1/3 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
cukier brązowy 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Rozciąć laskę wanilii, wydrążyć miąższ i wymieszać ze śmietana. Żółtka lekko ubić z cukrem i dodać do śmietany. Śmietanę z żółtkami przelać do 4 płaskich ceramicznych foremek. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 100 stopni lub wstawić do naczynia z wodą sięgającą 1/2 wysokości foremek i ustawić temperaturę 150 stopni. Wierzch foremek przykryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut. Gdy masa się zsiądzie, wyjąć foremki z piekarnika, wystudzić i wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury, posypać krem cukrem brązowym i na moment wstawić na najwyższa półkę piekarnika. Bardzo uważać, żeby cukier się stopił, zrumienił, ale nie spalił. Natychmiast podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9944/Creme-brulee