ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z bezą

Ciasto czekoladowe z bezą

nazwa

Wykonanie

Moja przyjaciółka jest wielką fanką czekolady, a wiem, że lubi też bezę. Na jeden z weekendów kiedy miała nas odwiedzić postanowiłam przygotować coś specjalnie dla niej. Ciasto czekoladowe z bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na „Obłędnie czekoladowe ciasto”, które cudownie się sprawdziło i genialnie pasuje do bezy.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Ciasto czekoladowe z bezą
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Składniki
Ciasto
250 g gorzkiej czekolady(minimum 50% kakao)
150 ml wody
30 g mąki
100 g masła
100 g cukru
30 g mąki
2 łyżki śmietany 18% lub 12%
4 szt. jajek(oddzielnie białka i żółtka)
Beza
4 szt. białek
200 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka białego octu winnego
Porcje:
Sposób przygotowania
Ciasto
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Czeko­ladę rozpuś­cić wraz z wodą (w kąpieli wod­nej).
Do miski wlać czeko­ladę, dodać pokro­jone w kostkę masło, żółtka, cukier, śmi­etanę, mąkę oraz sól i zmik­sować na jed­no­litą masę.
Ubić białka, dodać do masy czeko­lad­owej i delikat­nie wymieszać. Masę prze­lać do tor­town­icy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec 20 minut.
Beza
Do misy miksera włożyć białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca
Zmiksować delikatnie *na wolnych obrotach) z mąką ziemniaczaną i octem winnym.
Bezę wyłożyć na ciasto czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Ciasto czekoladowe powinno opaść, a beza wypełni wgłębienie. Ciasto można podawać po ostygnięciu (najlepiej odczekać około 2 godzin). Nie wstawiać do lodówki bo beza zmięknie i przestanie być chrupiąca.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/ciasto-czekoladowe-z-beza