Wykonanie

Moja przyjaciółka jest wielką fanką
czekolady, a wiem, że lubi też
bezę. Na jeden z weekendów kiedy miała nas odwiedzić postanowiłam przygotować coś specjalnie dla niej. Ciasto
czekoladowe z
bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na „Obłędnie
czekoladowe ciasto”, które cudownie się sprawdziło i genialnie pasuje do
bezy.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minut

Ciasto
czekoladowe z
beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutSkładnikiCiasto250 g
gorzkiej czekolady(minimum 50%
kakao)150 ml
wody30 g
mąki100 g
masła100 g
cukru30 g
mąki2 łyżki
śmietany 18% lub 12%4 szt.
jajek(oddzielnie
białka i
żółtka)
Beza4 szt.
białek200 g
cukru waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
białego octu winnegoPorcje:Sposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Czekoladę rozpuścić wraz z
wodą (w kąpieli wodnej).Do miski wlać czekoladę, dodać pokrojone w kostkę
masło,
żółtka,
cukier, śmietanę,
mąkę oraz
sól i zmiksować na jednolitą masę.Ubić
białka, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec 20 minut.
BezaDo misy miksera włożyć
białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszczącaZmiksować delikatnie *na wolnych obrotach) z
mąką ziemniaczaną i
octem winnym.
Bezę wyłożyć na ciasto
czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.Ciasto
czekoladowe powinno opaść, a
beza wypełni wgłębienie. Ciasto można podawać po ostygnięciu (najlepiej odczekać około 2 godzin). Nie wstawiać do lodówki bo
beza zmięknie i przestanie być chrupiąca.Share this Recipe