ßßß
Moja przyjaciółka jest wielką fanką czekolady, a wiem, że lubi też bezę. Na jeden z weekendów kiedy miała nas odwiedzić postanowiłam przygotować coś specjalnie dla niej. Ciasto czekoladowe z bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na „Obłędnie czekoladowe ciasto”, które cudownie się sprawdziło i genialnie pasuje do bezy.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minut
Ciasto czekoladowe z beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutSkładnikiCiasto250 g gorzkiej czekolady(minimum 50% kakao)150 ml wody30 g mąki100 g masła100 g cukru30 g mąki2 łyżki śmietany 18% lub 12%4 szt. jajek(oddzielnie białka i żółtka)Beza4 szt. białek200 g cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka białego octu winnegoPorcje:Sposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Czekoladę rozpuścić wraz z wodą (w kąpieli wodnej).Do miski wlać czekoladę, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier, śmietanę, mąkę oraz sól i zmiksować na jednolitą masę.Ubić białka, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika, piec 20 minut.BezaDo misy miksera włożyć białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszczącaZmiksować delikatnie *na wolnych obrotach) z mąką ziemniaczaną i octem winnym.Bezę wyłożyć na ciasto czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.Ciasto czekoladowe powinno opaść, a beza wypełni wgłębienie. Ciasto można podawać po ostygnięciu (najlepiej odczekać około 2 godzin). Nie wstawiać do lodówki bo beza zmięknie i przestanie być chrupiąca.Share this Recipe