ßßß


Kolejny deser na bazie przepisu Nigelli Lawson.Pomysł na Pavlową z dodatkiem rozpuszczalnego espresso (nie granulowanej kawy rozpuszczalnej). Deser nie wymaga zastosowania owoców, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie bezy bez owoców to zdecydowanie polecam truskawki, które cudownie komponują się ze smakiem kawy.W przypadku bitej śmietany idealnie pasuje tutaj wanilia, która wzbogaca smak, a w połączeniu z bezą wydobywa aromat kawy.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minut
Beza Cappuccino z waniliową piankąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutSkładniki4 szt. białek250 g cukru pudru4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso(nie kawy grunulowanej)1 szczypta soli2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego300 ml śmietany kremówki(30% lub 36%)1 łyżeczka pasty waniliowej1 łyżeczka kakao(gorzkiego)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 23 - 25 cm.Cukier puder wymieszać z espresso. Białka w czystej i suchej misie ubić mikserem na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru z kawą.Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać do bezy mąkę, a następnie ocet. Delikatnie wymieszać. Bezową pianę ułożyć na papierze do pieczenia na narysowanym okręgu, wygładzić łopatką.Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik zostawiając bezę wewnątrz (najlepiej na całą noc).Tuż przed podaniem bezy ubić śmietanę na sztywno dodając pastę waniliową. Rozprowadzić na bezie i posypać łyżeczką kakao. Można ułożyć truskawki.Share this Recipe