Wykonanie
Kolejny deser na bazie przepisu Nigelli Lawson.Pomysł na Pavlową z dodatkiem rozpuszczalnego
espresso (nie granulowanej
kawy rozpuszczalnej). Deser nie wymaga zastosowania
owoców, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie
bezy bez
owoców to zdecydowanie polecam
truskawki, które cudownie komponują się ze smakiem
kawy.W przypadku
bitej śmietany idealnie pasuje tutaj
wanilia, która wzbogaca smak, a w połączeniu z
bezą wydobywa aromat
kawy.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minut
Beza Cappuccino z
waniliową piankąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania60 minutSkładniki4 szt.
białek250 g
cukru pudru4 łyżeczki rozpuszczalnego
espresso(nie
kawy grunulowanej)1 szczypta
soli2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego300 ml
śmietany kremówki(30% lub 36%)1 łyżeczka pasty waniliowej1 łyżeczka
kakao(gorzkiego)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 23 - 25 cm.
Cukier puder wymieszać z
espresso.
Białka w czystej i suchej misie ubić mikserem na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce
cukru z
kawą.Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać do
bezy mąkę, a następnie
ocet. Delikatnie wymieszać.
Bezową pianę ułożyć na papierze do pieczenia na narysowanym okręgu, wygładzić
łopatką.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik zostawiając
bezę wewnątrz (najlepiej na całą noc).Tuż przed podaniem
bezy ubić
śmietanę na sztywno dodając pastę
waniliową. Rozprowadzić na
bezie i posypać łyżeczką
kakao. Można ułożyć
truskawki.Share this Recipe