ßßß Cookit - przepis na Beza Cappuccino z waniliową pianką

Beza Cappuccino z waniliową pianką

nazwa

Wykonanie

Kolejny deser na bazie przepisu Nigelli Lawson.
Pomysł na Pavlową z dodatkiem rozpuszczalnego espresso (nie granulowanej kawy rozpuszczalnej). Deser nie wymaga zastosowania owoców, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie bezy bez owoców to zdecydowanie polecam truskawki, które cudownie komponują się ze smakiem kawy.
W przypadku bitej śmietany idealnie pasuje tutaj wanilia, która wzbogaca smak, a w połączeniu z bezą wydobywa aromat kawy.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
60 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
60 minut
Beza Cappuccino z waniliową pianką
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
60 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania
60 minut
Składniki
4 szt. białek
250 g cukru pudru
4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso(nie kawy grunulowanej)
1 szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
300 ml śmietany kremówki(30% lub 36%)
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka kakao(gorzkiego)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 23 - 25 cm.
Cukier puder wymieszać z espresso. Białka w czystej i suchej misie ubić mikserem na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru z kawą.
Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać do bezy mąkę, a następnie ocet. Delikatnie wymieszać. Bezową pianę ułożyć na papierze do pieczenia na narysowanym okręgu, wygładzić łopatką.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik zostawiając bezę wewnątrz (najlepiej na całą noc).
Tuż przed podaniem bezy ubić śmietanę na sztywno dodając pastę waniliową. Rozprowadzić na bezie i posypać łyżeczką kakao. Można ułożyć truskawki.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/beza-cappuccino-z-waniliowa-pianka