Wykonanie
Białka chomikowałam w zamrażarce, aż postanowiłam je wykorzystać. Tak naprawdę oprócz bezików, to była moja pierwsza w życiu upieczona
beza. Trafiłam na nią przy okazji przeglądania książki Nigellissima.Można podawać z
lodami. U nas królował jeszcze
szampan dla dzieci ;)
Składniki:- 250 g
cukru pudru- 4 łyżki rozpuszczalnego
espresso-
białka 4
jajek- szczypta
soli- 2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej- 1 łyżeczka
białego octu winnego- 300 ml
śmietany kremówki- 1 łyżka
kakao w proszku do oprószenia
Przepis:- rozgrzać piekarnik do 180 st.- na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 23 cm- w niewielkiej misce wymieszać
cukier z
espresso w proszku, odstawić- w czystej misce (najlepiej metalowej) ubić
białka ze szczyptą
soli, na niezbyt sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce
cukru z
kawą- do ubitej na sztywno piany w kolorze ecru, wmieszać czystą łyżką
skrobię kukurydzianą oraz
ocet- wypełnić
bezową pianą narysowany okrąg, nakładając porcjami, wyrównać, aby była płaska- wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temp. do 150 st. - piec przez godzinę- po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie- kiedy
beza ostygnie, ostrożnie przełożyć ja na paterę do góry nogami - powoli zdjąć papier do pieczenia-
śmietanę kremówkę ubić aż będzie gęsta i napowietrzona - rozprowadzić ja lekkimi ruchami na szczycie
bezy-
bezę oprószyć przez gęste sito sproszkowanym
kakaoSmacznego.źródło: Nigellissima.