Wykonanie

Przepis na
łososia na carpaccio z
pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli
łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się do snu nasz organizm poradzi sobie z jego strawieniem.200 g
łososia1
pomidor1 mała
czerwona cebulakopereksok z 1/2
cytryny4 łyżki
oliwy z oliwekbazyliapieprz,
sól do smaku
Łososia kroimu w paski, polewamy dwiema łyżkami
oliwy, dodajemy wyciśnięty sok z połowy
cytryny, posypujemy
pieprzem i odstawiamy do lodówki aby się zamarynował.Z umytego wcześniej
pomidora wydrążamy środek i kroimy go w bardzo cienkie plastry. Plastry
pomidora układamy na talerzu tak by delikatnie na siebie nachodziły.
Czerwoną cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę i posypujemy nią
pomidory. Świeżą
bazylię drobno kroimy i również układamy na pomidorach. Całość polewamy dwiema łyżkami
oliwy, posypujemy
pieprzem i odrobiną
soli.
Łososia smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni. Następnie układamy na pomidorach.Dekorujemy cząstką
cytryny i
koprem lub świeżą
bazylią.

