ßßß Cookit - przepis na Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio

nazwa

Wykonanie

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się do snu nasz organizm poradzi sobie z jego strawieniem.
200 g łososia
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
koperek
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
pieprz, sól do smaku
Łososia kroimu w paski, polewamy dwiema łyżkami oliwy, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki aby się zamarynował.
Z umytego wcześniej pomidora wydrążamy środek i kroimy go w bardzo cienkie plastry. Plastry pomidora układamy na talerzu tak by delikatnie na siebie nachodziły. Czerwoną cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę i posypujemy nią pomidory. Świeżą bazylię drobno kroimy i również układamy na pomidorach. Całość polewamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy pieprzem i odrobiną soli.
Łososia smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni. Następnie układamy na pomidorach.
Dekorujemy cząstką cytryny i koprem lub świeżą bazylią.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/smazony-losos-podany-na-carpaccio