ßßß
Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się do snu nasz organizm poradzi sobie z jego strawieniem.200 g łososia1 pomidor1 mała czerwona cebulakopereksok z 1/2 cytryny4 łyżki oliwy z oliwekbazyliapieprz, sól do smakuŁososia kroimu w paski, polewamy dwiema łyżkami oliwy, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki aby się zamarynował.Z umytego wcześniej pomidora wydrążamy środek i kroimy go w bardzo cienkie plastry. Plastry pomidora układamy na talerzu tak by delikatnie na siebie nachodziły. Czerwoną cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę i posypujemy nią pomidory. Świeżą bazylię drobno kroimy i również układamy na pomidorach. Całość polewamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy pieprzem i odrobiną soli.Łososia smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni. Następnie układamy na pomidorach.Dekorujemy cząstką cytryny i koprem lub świeżą bazylią.
